ICCF logo ICCF Holland - help kinderen in Uganda English
Nederlands
   

Een nieuwe kliniek

De kliniek van het Kibaale Childrens Centre is erg populair geworden bij de mensen die in en rond Kibaale wonen. Sommigen lopen 10 km of meer om er te komen. Het aantal behandelingen stijgt voortdurend. De oude kliniek, een rij kamertjes aan de zijkant van het community centre, werd te klein om alle patiënten te behandelen. Het meubilair was versleten en er waren onvoldoende instrumenten.

Constructie van de nieuwe kliniek is begonnen in februari 2008. Het bestaat uit een receptie, kantoren, vijf behandelkamers, een laboratorium en een apotheek.

30 augustus 2008 is de kliniek geopend door de vrouw van president Yoweri Museveni, Janet Museveni. Dit heeft veel indruk gemaakt op de bevolking in Kibaale en de locale overheid. Ze arriveerde met een grote helikopter! Hier is een video van de opening.

Het gebouw is nu klaar, de meest essentiële meubels staan er in, we kunnen elke dag vele patiënten behandelen. Maar nog veel apparatuur ontbreekt, en het geld om patiënten te helpen raakt op. Zie deze pagina om bij te dragen aan de dagelijkse kosten van de kliniek.

 

New clinic

Het nieuwe kliniek gebouw bijna af

Old clinic

De oude kliniek met een overvolle wachtruimte

  Locale gezondheid problemen

Malaria: Malaria is nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en dood in de streek. Vooral in de regentijd, maar ook de rest van het jaar. Malaria is goed te behandelen, maar armoede en gebrek aan transport staan vaak in de weg van tijdige hulp. Onze staf brengt veel baby's naar het ziekenhuis voor een bloedtransfusie, maar voor sommige kinderen komt de hulp te laat.

HIV/AIDS: Alhoewel HIV/AIDS sinds de tachtiger jaren duidelijk aanwezig is rust er nog steeds een stigma op de ziekte.

Armoede: Niet alleen werpt armoede obstakels op voor medische hulp, ook de slechte kwaliteit van het eten, het niet kunnen bewaren van voedsel en water, en een algemeen gebrek aan faciliteiten en opleiding zorgen voor een slechte gezondheid en vatbaarheid voor ziektes.

Hygiëne: Veel mensen leiden aan te voorkomen ziektes door slechte of ontbrekende sanitaire voorzieningen. Water bronnen zijn vaak niet beschermd of onderhouden en zijn soms vervuild met afval.

Wat we doen

Impact op de gemeenschap: De Kibaale kliniek heeft het vertrouwen gewonnen van de lokale bevolking. Ze waarderen de efficiëntie, voorzieningen en kwaliteit van de zorg. De kliniek heeft de reputatie gekregen niet alleen de directe medische problemen op te lossen maar te zorgen voor het algemene welzijn. Persoonlijke en familie raadgeving is onderdeel van de service. Sinds de kliniek van start ging in het begin van de negentiger jaren zijn vele levens gered, door behandeling of verwijzing naar andere medische instellingen.

Vaccinaties: Een middag per week gaat het medische team naar dorpjes in de omgeving voor inentingen en educatie op het gebied van gezondheid. Vaccinaties tegen kinderziektes worden gratis verstrekt. Baby's ondergaan regelmatige controles en worden behandeld tegen parasieten en veel voorkomende huidaandoeningen.

Voorlichting: Voorlichting over gezondheid en voorkomen van ziektes is een aandachtspunt van de kliniek. Voordat de kliniek 'ochtends opent wordt aan de wachtende patiënten uitleg gegeven over specifieke gezondheid problemen. In het laboratorium wordt door een getrainde HIV/AIDS adviseur met de patiënten gepraat voor ze een test ondergaan en bereid hen voor op de mogelijke uitkomst.

Onderdeel van het Childrens Centre: Kibaale Community clinic is een vitaal onderdeel van het Kibaale project. Het reikt uit naar behoeftigen in de gemeenschap die worstelen om te overleven. Naast het HIV/AIDS probleem dat overheerst zijn er andere ziektes die slachtoffers maken, zoals malaria, diarree, tyfus, SOAs en kinderziektes. Momenteel behandelt de kliniek 1600 patiënten per maand. Op een drukke dag komen er maar liefst 100 baby's, moeders en grootouders voor medische hulp.

Personeel: Acht Ugandese medewerkers, sommigen voortgekomen uit de school op het project, worden geleid door een gekwalificeerde teamleider. Zij heeft een speciale training gevolgd wat haar het niveau geeft van een beginnende dokter. Het laboratorium heeft een gekwalificeerde technicus. Aangezien het aantal behandelingen voortdurend groeit zijn we nu op zoek naar nog twee medewerkers met een medische opleiding.

Een bijenkorf: De kliniek is geopend van maandag tot vrijdag en gaat van start met gebed en gezondheid voorlichting voor de patiënten die staan of zitten te wachten op hun beurt. Veel patiënten komen van 10 km of verder weg, vaak lopend. Regelmatig moet iemand van de staf een urgent geval naar een verder weg gelegen ziekenhuis brengen.

Financiën: De kliniek wordt apart van de rest van het project gefinancierd, met steun uit Canada, Engeland en diverse donaties. Bovendien betalen de patiënten een kleine bijdrage, als ze er toe in staat zijn. Er wordt nooit een patiënt weggestuurd omdat hij het niet kan betalen. De bijdrage dekt alle behandelingen en medicijnen, de patiënten weten dat ze niet nog additioneel smeergeld moeten neerleggen, zoals in veel andere instellingen in Uganda gebruikelijk is.

 

Health education

Voorlichting in een afgelegen dorp

Medical officer

De gekwalificeerde leider van het medische team.

Laboratory

Het laboratorium doet veel noodzakelijke onderzoeken

We hebben uw hulp nodig!

Elke dag verbruiken we verbandmiddelen en geven we medicijnen aan de patiënten. Meubilair en instrumenten zijn er onvoldoende. We hebben geld nodig!
Informatie over het doen van een eenmalige donatie is te vinden op deze pagina. Zie deze pagina om bij te dragen aan de dagelijkse kosten van de kliniek.

 

Voor commentaar op de ICCF Holland paginas en voor meer informatie, neem contact op met Helena Posthumus (Helena AT iccf-holland DOT org).
Informatie over deze paginas, privacy beleid, etc.:   colofon
Deze paginas zijn beschikbaar op:   iccf-holland.org     www.iccf.nl